2 BİN 283 KİŞİ HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

TAKİP ET

Türkiye'de, siyasi eleştirilere karşı kullanılan bir araç haline gelen Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi kapsamında açılan dava dosyalarının sayısı 2 bin 283'e ulaştı. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla 2 bin 627 kişi yargılanıyor.

Adalet Bakanlığı'nın 2023 yılı verilerine göre, TCK 216 kapsamında açılan dosyaların sayısı oldukça dikkat çekici boyutlara ulaştı. Ceza Mahkemeleri'nde görülen bu dosyaların sayısı 2022 yılından devredilenlerle birlikte 2 bin 283'e ulaştı. Bu dosyalardaki sanık sayısı ise 2 bin 627, isnat edilen suç sayısı ise 3 bin 219 olarak açıklandı. Sadece 2023 yılında Ceza Mahkemeleri'nde bin 181 kişi "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla yargılandı.

TCK 216 kapsamında Ceza Mahkemeleri'nde verilen kararların dağılımı incelendiğinde ise dikkat çeken noktalar var. 2023 yılında bin 42 dosyanın karara bağlandığı belirtilirken, 182 kişiye mahkûmiyet kararı verildiği kaydedildi. Ayrıca, 654 kişinin beraat ettiği ve 270 kişinin ise "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulamasından yararlandığı ifade edildi.

Türkiye'de son dönemde "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla gündeme gelen bazı davalar ve alınan kararlar ise şu şekilde sıralandı:

Yeşil tevhid bayrağı taşıyan İsmail Aydemir'e yumruk atan Ege Akersoy'un "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan beraat ettiği,

Gazeteci Can Ataklı'nın, Youtube yayınında iktidarı eleştirmesinin ardından "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlatıldığı,

Avukat Feyza Altun'un, sosyal medya hesabından şeriatla ilgili paylaşım yapması nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan iddianame düzenlendiği ve hapis cezası istendiği,

Bir sokak röportajında Zafer Partisi'nin, Kürt nüfusunun yoğun olduğu Esenyurt'ta çadır açmasını eleştiren Y.S.'nin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik edici" ifadeler kullanması nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi.

Hakaret Suç Ceza