36 YIL BOYUNCA UMUTLARINI HİÇ TÜKETMEDİLER

TAKİP ET

Cumartesi Anneleri, uzun yıllardır kayıp yakınlarının akıbetini aramak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için düzenledikleri oturma eylemlerine devam ediyor.

Son olarak, 990. haftada Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 33 yıl önce gözaltında kaybedilen Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu.

Yusuf Erişti'nin kayıp olduğu dönemle ilgili bilgileri aktaran Cumartesi Anneleri temsilcisi Fatma Aslan, Erişti ailesinin savcılık makamlarına başvurduğunu ancak bilgi alamadıklarını belirtti. Yusuf Erişti'nin babasının oğlunu son nefesine kadar beklediğini dile getiren Aslan, Erişti'nin yaşadığı işkence ve gözaltı sürecini detaylandırdı.

30 yaşındaki Yusuf Erişti'nin, 12 Eylül döneminde 2 yıl hapishanede kaldıktan sonra birkaç kez gözaltına alındığı ve işkence gördüğü bilgisi paylaşıldı. Erişti'nin 14 Mart 1991'de gözaltına alındığı ve bir daha kendisinden haber alınamadığı belirtildi. Avukatlar aracılığıyla yapılan açıklamalarda, Erişti'nin gözaltında işkence gördüğü ve son olarak komaya girdiği ifade edildi.

Aslan, Yusuf Erişti'nin akıbetinin sorulması için yapılan çeşitli girişimlerin sonuçsuz kaldığını ve olayın üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen halen bir soruşturma başlatılmadığını dile getirdi. Cumartesi Anneleri, Yusuf Erişti'nin dosyasının yeniden açılması ve faillerin cezalandırılması talebini bir kez daha yineledi.

Bu açıklamanın ardından Galatasaray Meydanı'na karanfiller bırakıldı. Cumartesi Anneleri'nin, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda meydana çıkmalarına rağmen son 20 haftada polis müdahalesi olmaması dikkat çekti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın daha önceki açıklamasında, Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyetin farkında olduklarını ve en kısa zamanda çözüm üreteceklerini belirtmişti.

Cumartesi Anneleri Yusuf Erişti Fatma Aslan