40 MİLYON YURTTAŞ KREDİ KART BORÇLUSU

TAKİP ET

Türkiye'de kredi kartı borçları alarm verici boyutlara ulaştı. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmesine rağmen, bireysel kredi kartı borçlarında artış devam ediyor.

Kredi Kartı Borçları Yükselişte: 40 Milyon Yurttaş Borçlu

Ülke genelinde kredi kartı sayısı 120,4 milyonu geçerken, borcu bulunan yurttaşların sayısı 40 milyonu aştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yapılan açıklamaya göre, kredi kartıyla yapılan ödemeler geçen yıla göre yüzde 166 arttı.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla kredi kartı sayısında yüzde 18, banka kartı sayısında yüzde 11 ve ön ödemeli kart sayısında yüzde 23'lük bir artış kaydedildi. Toplam kart sayısı ise yüzde 15 artarak 403,4 milyona ulaştı. Şubatta yapılan toplam ödeme tutarı geçen yıla göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon lira oldu. Ancak, bu artışın getirdiği riskler de aşikar.

Kredi kartı borcu bulunan yurttaşların sayısı hızla artmaya devam ediyor. CHP'nin haftalık ekonomi raporuna göre, Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 739 bin kişi daha kredi kartı borcu edindi ve toplam borçlu sayısı 40 milyon 30 bine yükseldi. Bankalara kredi kartı borcu bulunan yurttaş sayısı 2 milyon 636 bin kişi artarak 36 milyon 825'e, kredili mevduat borcu bulunanların sayısı ise 1 milyon 297 bin artarak 28 milyon 865'e çıktı.

Rapora göre, bireysel kredi ve kredi kartı borçları 8-15 Mart haftasında 2 trilyon 973 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu dönemde bireysel kredi borçları 1 trilyon 642 milyar lira, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 330 milyar lira olarak kaydedildi. Ayrıca, vatandaşların faiz ve icra masrafları hariç, 86 milyar liraya yakın icralık borcu bulunduğu belirtildi.

Kredi kartı borçlarının hızla yükselmesi, bireylerin mali durumlarını daha dikkatli yönetmeleri ve borçlanma alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Kredi Kartı Borçları