AÇLIK SINIRI 20 BİN TL'Yİ AŞTI

TAKİP ET

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından yapılan açıklamaya göre, artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle açlık sınırı Mart ayında ilk kez 20 bin lira sınırını aşarken, yoksulluk sınırı da 57 bin lirayı geçti.

"Birleşik Kamu İş: Açlık Sınırı 20 Bin Lirayı Aştı,

Yoksulluk Sınırı da 57 Bin Lirayı Geçti"

Mart 2024'e ait açlık ve yoksulluk raporu, durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

KAMU-AR'ın dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi ile diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken harcamaları baz alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Mart 2024 sonuçlarına göre, açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 5.9 artışla 20 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı yüzde 11 artışla 57 bin lirayı geçti.

Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırında 9,207 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalarda 18,524 lira ve yoksulluk sınırında ise 27,731 liralık artış yaşandı.

Dört kişilik bir ailenin yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise martta 4,905 lira daha artarak 57 bin 280 liraya yükseldi.

Gıda dışı harcamaların fiyat değişimlerinin de dikkate alındığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışı gereksinimlerini "yoksunluk hissi duymadan" karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı Mart ayında 37 bin 182 liraya kadar yükseldi. Bu rakamlar, ekonomik zorlukların derinleştiğine işaret ediyor.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Açlık sınırı Yoksulluk Sınırı