ALTIN FİYATLARINDA YENİ REKOR

TAKİP ET

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indireceğine dair beklentilerin artması ve güçlü güvenli liman talebinin etkisiyle dün akşam saatlerinde rekor seviyeye ulaştı. Bu, son üç yılın en iyi ayını kaydeden altın için önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Altının ons fiyatı dün, yüzde 1,7'lik bir artışla 2.233 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ons altın fiyatları yüzde 8,2 artış gösterdi.

Bugün ons altın 2.230 dolardan işlem görürken, ons tarafındaki bu yükselişin ve dolar/TL'deki seyrin gram altın fiyatlarını da etkilediği görüldü. Gram altın sabah saatlerinde 2.325 TL'den işlem gördü. Çeyrek altın ise 3.802 TL'den alıcı buldu. Cumhuriyet altını ise 15.160 TL'den satıldı.

Altın fiyatlarındaki bu yükselişte, Fed'in geçen haftaki faiz kararının ardından parasal gevşeme beklentilerinin artması etkili oldu. Ayrıca bugün açıklanacak olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi raporu da piyasalarda Fed'in politika duruşunu ölçmek açısından önemli bir belirleyici olacak.

Kanadalı yatırım bankası TD Securities'in emtia stratejisti Daniel Ghali, altının yüksek seviyelerde tutunma potansiyeline sahip olduğunu belirtirken, piyasaların daha derin bir Fed faiz indirimi beklemeye başlaması durumunda altının daha da yükselebileceğini ifade etti. Ancak Ghali, alımların çok yakın vadede tükendiğine dair işaretler olduğunu da vurguladı.

Gainesville Coins'in baş piyasa analisti Everett Millman ise altın fiyatlarının küresel jeopolitik gerilimler nedeniyle yükseldiğini ve yatırımcıları nötr bir rezerv varlık olarak altına yönlendirebileceğini söyledi. Millman ayrıca, enflasyonun politika yapıcıların istediğinden daha yüksek seyrettiğine dair bazı göstergeler olsa da, bu durumun şu anda altın için yüksek değerlemeleri açıklamadığını belirtti.

Altın Rekor Ons Cumhuriyet altını Çeyrek altın