AVRUPA'YI IŞİD KORKUSU SARDI

TAKİP ET

IŞİD-H'nin Moskova'daki saldırısının ardından köktendincilerin Avrupa'da saldırı yapabileceği endişesi giderek artıyor. Fransa, alarm seviyesini yükselterek önlemler aldı ve güvenlik birimleri Almanya dahil Avrupa genelinde tetikte.

Avrupa'da IŞİD Endişesi Artıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova'daki saldırının ardında IŞİD'in bir kolu olduğuna dair istihbarat bulguları olduğunu belirtti. Macron, Fransa'nın iç ve dış istihbarat birimlerinin bu grubun Fransa'da da faaliyet gösterdiğine dair bulguları olduğunu ifade etti.

Almanya da güvenlik ve istihbarat birimlerinin teyakkuzda olduğunu duyurdu. Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser, IŞİD-H kaynaklı tehdidin zaten Moskova'daki saldırı öncesinde de var olduğunu vurguladı. Faeser, Alman güvenlik makamlarının uzun süredir IŞİD-H terör grubunu yakından izlediğini belirtti.

Avrupa genelinde terör saldırıları planlayan kişilere karşı önlemler alınmış durumda. Geçen yıl Noel döneminde Köln, Viyana ve Madrid'de terör saldırıları planları ortaya çıkarıldı. İsveç parlamentosuna saldırı planlayan iki kişi Almanya'da yakalandı.

Belçika'da da kısa bir süre önce büyük çapta bir terör saldırısı önlendi. Savcılığa göre, teröristler Kasım 2015'teki Paris saldırılarını örnek alarak benzer bir saldırı planlıyordu.

IŞİD'in Horasan kolunun Afganistan'da bin üyesi olduğu ve Orta Asya'dan destekçilerinin geldiği biliniyor. Bu örgüt, Cuma gecesi Moskova'daki bir konser salonuna saldırarak 137 sivili öldürmüştü.

IŞİD Moskova Avrupa Korku