AYAK YİYEN HAYVAN, AKDENİZİ TEHDİT EDİYOR

TAKİP ET

Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde bulunan Hatay, Mersin, Adana, ve Antalya illerine acil kırmızı uyarı yapıldı. Bunun sebebi ise 1,5 saat uzaklıktaki Kıbrıs adasında ilk kez görülen ve ayak parmaklarını yiyen bir hayvanın büyük bir istilaya başlamasıydı.

Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Kıbrıs adasında, bilim camiasını endişelendiren bir durum yaşanmaktaydı. Kıbrıs adasında son günlerde tespit edilen ve ayak parmaklarını yiyen bir hayvan, adada büyük bir istila başlatmıştı. Bu durum, Türkiye'nin Akdeniz bölgesindeki illeri için acil bir kırmızı uyarıyı gerektirdi.

Bilim insanları, bu durumu araştırmak ve kontrol altına almak için çalışmalarını hızlandırdılar. Ancak, bu büyük istilanın nasıl ve neden meydana geldiği hakkında net bir bilgi bulunmamaktaydı. Bilim insanları, dev su böceklerinin ana karadan Kıbrıs'a nasıl ulaştığına dair henüz kesin bir açıklama yapamamışlardı.

Araştırmacılar, bu su böceklerinin Akdeniz'deki Kıbrıs adasını istila ettiğini ortaya koyan bir çalışma yürüttüler. Bu böcekler, ayak parmaklarını ısıran ve acı verici ısırıklara neden olan türlerdi. Araştırmacılar, adanın doğu kıyısındaki yüzücülerin yardımıyla bu korkutucu böcekleri keşfettiler ve halkı daha dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

Araştırmanın yazarları, Türkiye'nin de bu istilaya maruz kalabileceğini belirttiler. Lethocerus adlı bu böcekler, Türkiye, Lübnan, İsrail ve Mısır gibi ana kara ülkelerinde bulunuyordu ancak Kıbrıs adasında daha önce hiç gözlemlenmemişlerdi. Araştırmacılar, hataların kayıtlarını toplamak ve bu konudaki bilgiyi artırmak için yerel Facebook gruplarındaki gönderilere başvurduklarını belirttiler.

dev su böcekleri Tehlike Tehdit ayak Hatay Mersin Adana Antalya