BAŞKANLIKTAN ÖNCE KAYBETMEYİ ÖĞRENDİ

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gezi Parkı'nı kazanmasının ardından bir hukuk zaferi daha elde etti.

Cumhur İttifakı'nın İBB adayı Murat Kurum'un bakanlığı döneminde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan bir değişiklik daha iptal edildi.

Daha önce uygulama imar planlarında "ticaret+konut" olarak belirlenmiş alanlarda en fazla yüzde 30 konut üretilebiliyordu. Ancak 18 Ağustos 2022'de yapılan bir değişiklikle, bu alanlarda ofis-büro yapımına izin verilmiş ve konut kullanım oranı yüzde 80'e çıkarılmıştı.

İBB, yapılan bu değişikliği yargıya taşıdı ve Danıştay, İBB'nin itirazını haklı buldu. 5 Şubat'ta eklenen maddelerin iptaline karar verildi. Kararda, yapılan düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı ve uygulanması halinde kentsel haklar ve planlama standartları yönünden ciddi zararlara yol açabileceği vurgulandı.

Ayrıca, eski Başbakan Tansu Çiller'e ait Kilyos'taki denize sıfır arazi için getirilen ve yapılaşmayı üç kat artıran imar kararları da yargı tarafından durduruldu. İstanbul 14. İdare Mahkemesi, Çevre Bakanlığı'nı dava eden İBB'yi haklı buldu ve işlemin iptaline karar verdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ticaret+konut mahkeme Dava Danıştay İBB adayı Murat Kuru