BELEDİYELER BORÇ İÇİNDE YÜZÜYOR

TAKİP ET

Türkiye'de ekonomik krizin etkileri, yerel yönetimlerin bütçelerini de olumsuz yönde etkiliyor. Hazine borçlarına ilişkin Mart 2024 verileri, AKP ve kayyum yönetimindeki belediyelerin önemli bir borç yükü altında olduğunu ortaya koyuyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 Mart 2024 tarihinde güncellediği verilere göre, toplam 10,6 milyar TL'lik borcun 6,6 milyar TL'si AKP'li başkanlar veya kayyumlar tarafından yönetilen kurumlara ait.

Bu durum, özellikle AKP'li belediyelerin borç yükünün dikkat çekici boyutlarda olduğunu gösteriyor. Örneğin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2 milyar 60 milyon 896 bin TL'lik borcuyla en borçlu belediye konumunda bulunuyor. Onu, 1 milyar 66 milyon 33 bin TL'lik borçla Samsun Büyükşehir Belediyesi takip ediyor.

Özellikle AKP ve kayyum yönetimindeki belediyelerin borçlarının büyük bir kısmının vadesi geçmiş borçlardan oluşması, ekonomik yönetimdeki sorunların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bu durum, yerel yönetimlerin ekonomik açıdan daha dikkatli ve sürdürülebilir politikalar izlemesi gerekliliğini bir kez daha ön plana çıkarıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlu belediyeler