BİLMEDEN KİMYASAL YİYORUZ

TAKİP ET

Bir hükümet test programı, Birleşik Krallık'ta satılan ve bir kısmı yurt dışından ithal edilen taze ürünleri kontrol etti ve sonuçlar oldukça korkutucu. Yapılan araştırmaya göre, çileklerin %95'i PFAS adı verilen toksik maddeler içeriyor.

Bir hükümet test programı, Birleşik Krallık'ta satılan ve bir kısmı yurt dışından ithal edilen taze ürünleri kontrol etti ve sonuçlar oldukça korkutucu. Yapılan araştırmaya göre, çileklerin %95'i PFAS adı verilen toksik maddeler içeriyor. Bunun yanı sıra, üzüm (%61), kiraz (%56), ıspanak (%42), domates (%38) ve şeftali (%38) gibi gıdalarda da yüksek oranlarda PFAS bulunduğu tespit edildi.

PFAS adı verilen bu insan yapımı maddeler "sonsuz kimyasallar" olarak bilinir, çünkü vücuttan atılmazlar. Bu maddelerin tüketilmesinin kanser, yüksek kolesterol, böbrek fonksiyonlarının azalması, tiroid hastalığı, düşük doğurganlık, baskılanmış bağışıklık sistemi ve bebeklerde düşük doğum ağırlığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir. Ayrıca, bu maddelerin bebeklerde ve çocuklarda büyümeyi, öğrenmeyi ve davranış gelişimini etkileyebileceği endişesi de bulunmaktadır.

PFAS kimyasalları sadece gıdalarda değil, pestisitlerde, yapışmaz kızartma tavalarında, giyimde, kozmetik ürünlerde, gıda ambalajlarında ve yangın söndürücü köpük gibi ev ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı'ndan Nick Mole, "PFAS'ı kanser gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendiren giderek artan kanıtlar göz önüne alındığında, Birleşik Krallık'taki tüketicilerin bu kimyasalları tüketmekten başka seçeneği kalmaması derinden endişe verici." diyerek durumu özetlemiştir. Mole ayrıca, bu maddelerin sağlık riskleri hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmenin ve bunları besin zincirinden dışlamak için gereken önlemlerin alınmasının acil olduğunu vurgulamıştır.

Birleşik Krallık hükümet test programı market Sebze meyve kanser araştırma çilek PFAS kimyasalları