DEM'Lİ VE CHP'LİLERİN OLDUĞU BİNA ABLUKADA

TAKİP ET

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van'da seçimleri yüzde 55 oy alarak kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin düşürülerek Van İl Seçim Kurulu tarafından mazbatanın 28 puan fark yiyen AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etti.

Van’da ‘Fiili Gözaltı’: DEM Partili ve CHP’lilerin Bulunduğu Bina Polis Ablukasında

DEM Parti'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"AKP’nin itirazı üzerine Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın adaylığının iptal edilmesi ve mazbatanın AKP adayına verilmesi kararına ilişkin itirazımızı Yüksek Seçim Kuruluna yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Abdullah Zeydan ve avukatlarımızın bugün saat 10:05’te yaptığı başvuruda Van İl Seçim Kurulunun kararının iptal edilmesi talebinde bulunuldu."

Öte yandan DEM Parti, eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını Van'da gerçekleştirdi.

"İradene Sahip Çık" sloganıyla saat 12:00’de Feqiyê Teyran Parkında halk buluşması düzenleyen DEM Partili yetkililer, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Kentteki protestolar devam ederken, Van esnafı da kepenk açmayarak DEM Partisi'nin ve CHP'nin protestolarına destek verdi. Ancak, polis bugün gerçekleşen yürüyüşe plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti. KRT Muhabiri Umut Taştan'ın aktardığına göre, bir CHP üyesi vücuduna isabet eden plastik mermi nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Olaylar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

DEM Partili ve CHP'li yetkililerin de bulunduğu bir binanın polis ablukasına alındığı bildirildi. Selahattin Demirtaş’ın danışmanı Zınar Karavil, söz konusu binanın bulunduğu iş merkezinin çıkışlarının engellendiğini ve fiili gözaltı durumu olduğunu belirtti.

1 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini DEM Parti büyük bir farkla kazanmıştı. Abdullah Zeydan yüzde 55.48 oy oranıyla zafer elde etmişti. AKP'nin adayı Abdulahat Arvas ise yüzde 27.15 ile ikinci sırada yer almıştı. DEM Parti ayrıca Van'da 13 ilçenin tamamını kazanmıştı.

Van İl Seçim Kurulu'nun seçimleri kazanan DEM Parti Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın adaylığını iptal etmesi ve mazbatayı AKP adayına vermesi kararının iptali için resmi başvurusunu yaptığı belirtildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi DEM Van Gözaltı Abluka CHP