EKONOMİK KRİZ ÖNCE KADINI VURUYOR

TAKİP ET

Ekonomik kriz, Türkiye'de kadın işgücünü olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

2023'te 2.2 milyon kadının umudunu kaybederek iş aramaktan vazgeçtiği belirtilirken, işsizlik ödeneğine başvuran kadın sayısının arttığı ifade ediliyor. Kadın işsizliğinin yüzde 31.2 olduğu belirtilirken, bu durumun genel işsizlikten daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, kadın işsiz sayısının yanı sıra işgücüne dahil olmayan ve potansiyel işgücü içinde yer alan 2.2 milyon kadının da olduğunu söylüyor. Kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 35.8 olduğu ifade ediliyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK-AR) araştırmasına göre, kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda bulunan kadınların oranı oldukça düşük. Çalışma çağındaki kadınların sadece yüzde 20.1'i kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda bulunurken, geniş tanımlı işsizlik oranı kadınlarda yüzde 31.2 olarak hesaplanıyor. Araştırmada, Türkiye'deki kadın işsizliğinin genç kadınlar arasında yüzde 41.1'e ulaştığına dikkat çekiliyor.

Eğitim düzeyi fark etmeksizin kadınların erkek meslektaşlarına göre düşük maaş aldığına vurgu yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, eğitim seviyesi arttıkça maaş farkının daha belirgin hale geldiği görülüyor.

TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın 131 yıl alacağı belirtiliyor ve bu durumu hızla iyileştirmek için kamunun, özel sektörün, sivil toplumun ve akademinin işbirliği yapması gerektiği vurgulanıyor.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, kadınların toplumsal baskı nedeniyle eğitim, iş hayatı ve siyasette yeterince yer alamadığına dikkat çekerek, "Güçlü bir Türkiye istiyorsak, kadınlarımız, eğitim, iş hayatı, kültür ve sanatta olduğu gibi siyasette de çok daha fazla yer almalıdır" diyor.

Ekonomi kriz kadın ekonomi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş