ERDOĞAN'DAN HALKINA HAKARET DAVALARI
Türkiye'de, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte, TCK'nin 299 ve 301'inci maddeleri kapsamında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla binlerce yurttaş hakkında dosya açıldı.
Binlerce Kişiye "Cumhurbaşkanına Hakaret" Suçlaması: Yargı, İktidarın Sopası Olarak Görülüyor
Bu durum, ifade özgürlüğüne yönelik büyük bir engel olarak değerlendiriliyor ve muhaliflerin susturulması aracına dönüştürüldüğü eleştirilerini beraberinde getiriyor.
Adalet Bakanlığı'nın 2023 yılı verilerine göre, sadece bu yıl içerisinde "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Hükümeti aşağılama" suçlamalarıyla ceza mahkemelerinde yaklaşık 6 bin 879 kişi hakim karşısına çıkarıldı. Ancak bu rakamın, toplam dosya sayısının sadece bir kısmını oluşturduğu belirtiliyor.
TCK'nin 299 ve 301'inci maddeleri kapsamında 2023 yılında Cumhuriyet başsavcılıklarında toplam 25 bin 520 dosya açıldığı kaydedildi. Bu dosyaların içerisinde ise 18 bin 856 kişinin şüpheli konumunda olduğu belirtildi. Bu durum, yargının muhalifleri cezalandırma aracı olarak kullanıldığına yönelik endişeleri arttırıyor.
Sadece 2023 yılında ceza mahkemelerine taşınan dosya sayısının 7 bin 491 olduğu ve bunların 6 bin 879'unun hakim karşısına çıkarıldığı bilgisine ulaşıldı. Ancak bu süreçte bin 602 kişi hakkında mahkumiyet kararı verilirken, bin 982 kişiye "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararı verildi. Bin 774 kişi ise beraat etti.
Bu sürecin sadece yetişkinleri değil, çocukları da etkilediği belirtiliyor. 2023 yılında, 18 yaşın altında olan 552 çocuğun hakkında TCK 299-301 maddeleri kapsamında toplam 673 dosya açıldığı kaydedildi.
TCK'nin bu maddelerinin ifade özgürlüğünü sınırladığı ve eleştiriye tahammülün olmadığı yönündeki eleştiriler, Türkiye'deki demokratik ortamın geleceği konusunda endişeleri beraberinde getiriyor.