EVLERİN GEÇİMİ ÇOCUK İŞÇİLERİN SIRTINA BİNDİ

TAKİP ET

Türkiye'de ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte, yaklaşık 165 bin çocuğun ailesinden kopma riskiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

Binlerce Çocuğun Sokakta Çalıştığı Ortaya Çıktı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verilerine göre, ülke genelinde sokakta çalıştırılan çocuk sayısı da endişe verici boyutlara ulaştı.

Bakanlığa bağlı ekiplerin yaptığı saha çalışmaları sonucunda, Haziran 2017 ile Aralık 2023 arasında 46 bin 754 çocuğun sokakta çalıştırıldığı tespit edildi. Bu çocukların ihmal veya istismara uğrama, suça yönelme gibi risklerle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Çocuk işçiliği ile mücadele" kapsamında Türkiye genelinde 362 mobil ekip oluşturdu. Bu ekiplerin çalışmaları sonucunda, çocukların ailelerine yönelik adli işlemler başlatıldı ve çocuklar için eğitim, danışmanlık ve sağlık tedbirleri alındı. Ayrıca, bazı çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yönlendirildi, bazıları ise kurum bakımına alındı.

Öte yandan, Türkiye'de yüz binlerce çocuğa aileleri bakamıyor. 2024 itibarıyla, öz ailesinin yanında bakımı sağlanamayan çocuk sayısı 164 bin 995 olarak belirlendi. Yoksulluk nedeniyle ailesinden koparılma riski altında olan çocuk sayısında ise her yıl artış gözleniyor.

 

Çocuk işçi Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Çocuk işçiliği ile mücadele