GÜNEŞ PATLAMASI UYARISI YAPILDI

TAKİP ET

Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), Güneş'te meydana gelen plazma patlaması sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın, dünya çapında radyo iletişim sistemlerini geçici olarak etkileyebileceği yönünde bir uyarı yayınladı.

"Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Güneş Patlaması Uyarısı: Radyo Sinyalleri Risk Altında"

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), Güneş'te meydana gelen plazma patlaması sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın, dünya çapında radyo iletişim sistemlerini geçici olarak etkileyebileceği yönünde bir uyarı yayınladı.

Jeomanyetik fırtınanın, radyo sinyallerini geçici olarak bozabileceği ve hava araçları ile kuleler arası iletişimde kesintilere neden olabileceği belirtilirken, aynı zamanda fırtına sonrasında dünyanın farklı bölgelerinde "kuzey ışıkları" adı verilen auroraların gözlemlenebileceği ifade edildi.

Güneş'teki plazma patlamasıyla oluşan bu tür jeomanyetik fırtınaların geçmişte radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sistemlerinde geçici bozulmalara yol açtığı bilinmektedir. Özellikle 2017'den bu yana en büyük patlamalarından birinin, NASA'ya ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023 tarihinde tespit edildiği ve Dünya'daki iletişim sistemlerini etkilediği hatırlatılmıştır.

Uzay Hava Tahmin Merkezi yetkilileri, bu tür jeomanyetik fırtınalara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, radyo iletişimi kullananlar ve havacılık sektörü temsilcilerinin önlem almaları tavsiye edilmektedir.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmin Merkezi Güneşte patlama