HABABAM SINIFI ZİYARETÇİYE TAT VERMİYOR

TAKİP ET

Bugün size Türk sinemasının unutulmaz yapımlarından biri olan Hababam Sınıfı'nın çekimlerinin gerçekleştirildiği mekandan ve tarihinden söz edeceğiz

HABER : CEMAL BİLGE

İSTANBUL - Hababam Sınıfı'nın ilk film serilerinin çekildiği yapının odalarından biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlendi. Şu anda öğretmen evi olarak kullanılan binanın adı Adile Sultan Kasrı'dır

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, Validebağ Korusu içinde bulunan tarihi Adile Sultan Kasrı, Türk sinemasının efsanevi filmi Hababam Sınıfı'nın mekanı olarak hafızalara kazındı.

Bu yapı, 1853 yılında Sultan Abdülaziz'in çok sevdiği kız kardeşi Adile Sultan için yaptırıldı. Dikdörtgen şeklinde olan kasrın girişine çift kollu ihtişamlı merdivenlerden ulaşılıyor. Birinci ve ikinci katta büyük sofa ve salonlar bulunuyor.

Hababam Sınıfı'nın çekimlerine ev sahipliği yapan Adile Sultan Kasrı, günümüzde öğretmen evi olarak kullanılıyor Kasrın bir odası, Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiş olup, ziyaretçilere Türk sinemasının bu unutulmaz klasiğine dair bilgiler sunuyor.

Müze, haftanın her günü sabah 09:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında ziyarete açık ve giriş ücretli.

Bu tarihi yapı, Türk sinemasının ve Türk kültürünün önemli bir parçası olarak günümüzde de anlamını koruyor.

HEYKELDEN ÇOK KUKLAYA BENZETİLMİŞLER

Kasrın yada Hababam Sınıfı'nın geçtiğimiz günlerdeki ziyaretçileriniden biriydi hemşire Aygül Çenit.

"Filmin kahramanlarının heykellerinin tam olarak benzetilememesi beni şaşırttı. Buraya geldiğimde Kemal Sunal'a ve Münir Özkul'a bire bir benzeyen heykeller görmek isterdim" diyen Çenit, müze olarak açılan yerde heykellerin iyileştirilmesi halinde ziyaretçi sayısının artacağına inandığını söyledi.

KASRIN TARİHİ

Üsküdar'ın Altunizade semtinde bulunan Adile Sultan Kasrı, 1853 yılında Sultan Abdülaziz tarafından çok sevdiği kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılmıştır.

Dikdörtgen bir yapıya sahip olan kasra, girişine çift kollu ve ihtişamlı merdivenlerle ulaşılır. Birinci ve ikinci katlarında geniş salonlar ve sofalar bulunmaktadır. Her iki katta da sahanlığa açılan kapılar mevcuttur ve bu mekanlar sofadan üç basamakla ayrılmıştır.

Adile Sultan Kasrı, geçmişte ünlü Türk filmi olan Hababam Sınıfı'nın çekimlerine de ev sahipliği yapmıştır.

Hababam Sınıfı oyuncularının ve kamuoyunun talebi doğrultusunda, dönemin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun talimatıyla sarayın içinde bir oda, Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Bu müzede, döneme ait sıralar, tahtalar, soba ve birçok oyuncunun fotoğrafı sergilenmektedir.

Hababam Sınıfı Adile Sultan Kasrı öğretmen evi Validebağ Korusu