HAFİZE SÖNMEZ NAZAR BONCUĞU OCAĞINDA

TAKİP ET

İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy'de, yaklaşık olarak 1950 yılından beri geleneksel olarak Nazar Boncuğu ocaklarında cam süs eşyaları ve nazar boncukları üretiliyor. Ancak son yıllarda, köyde bulunan ocak sayısı 12'den 5'e düştü. Buda konuya duyarlı kesimleri düşündürüyor.

HAFİZE SÖNMEZ

İZMİR - Bu geleneğin devam etmesi ve yok olmaması için çaba gösteren Cam Ocağı Vakfı, 2007 yılında Nazarköy'den davet ettiği İsmail ustayı, geleneksel Nazar boncuğu fırınları hakkında bilgilendirmek ve ziyaretçilere göstermek amacıyla bir fırın yaptı.

İsmail usta zaman zaman gelip fırını çalıştırarak ve bakımını yaparak bu geleneğin sürmesine katkıda bulunuyor

Nazarköy halkı, ocaklarda erkekler tarafından üretilen çeşitli boncukları, köyün kadınları tarafından tasarlanan takılara ve süs eşyalarına dönüştürerek geçimlerini sağlıyor

Nazar boncuğu, kötülükten ve uğursuzluktan koruduğuna inanılan bir nesnedir. Üretimi bir gün öncesinden başlar. Akşam parçalanmış hurda camlarla doldurulan ocaklar, sabah gün doğmadan yakılıyor.

Ocaklarda sadece kızılçam odunu kullanılarak, 800 - 1200 derece ısıda eriyen camlar, ustaların becerisiyle şekillendiriliyor.

Ustalar, eriyen camı kobalt, bakır oksit, opak ve kurşun gibi maddelerle renklendirir. Daha sonra özel yapım cıva çeliği çubuklarla eriyen camı ocaktan alan ustalar, nazar boncuğunu kalıp kullanmadan çelik çubuklarla siparişe göre şekillendiriliyorlar

Bir usta, büyüklük ve tasarıma bağlı olarak günde ortalama 40 ila 700 adetlik üretim yapabiliyor

Nazarköy Kemalpaşa Hafize Sönmez Nazar Boncuğu