İŞTE TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI VE GENÇ İLLERİ

TAKİP ET

Türkiye Yaşlı Profili Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de en fazla yaşlı nüfusa sahip il Sinop, en düşük yaşlı nüfusa sahip il ise Şırnak olarak belirlendi.

Türkiye'nin En Yaşlı ve En Genç İlleri Belli Oldu

Araştırmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle gerçekleştirilen "Türkiye Yaşlı Profili Araştırması 2023"nin sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırma kapsamında, 50 yaş ve üzeri kişilerle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere göre, Türkiye'deki "yaşlı" olarak tanımlanan 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı 2018'den bu yana yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştı. Bu yaş grubunun toplam nüfustaki oranı ise yüzde 10,2'ye yükseldi.

En yaşlı nüfus oranına sahip il yüzde 20 ile Sinop olurken, yüzde 19,5 ile Kastamonu ve yüzde 18,3 ile Giresun takip etti. En düşük yaşlı nüfusa sahip il ise yüzde 3,5 ile Şırnak olarak belirlendi. Şırnak'ı yüzde 4 ile Hakkari ve yüzde 4,2 ile Şanlıurfa izledi.

Araştırma ayrıca, Türkiye genelindeki yaşlı nüfusun dağılımı, yaşlıların sağlık durumları, yaşam tarzları ve teknoloji kullanımı gibi çeşitli konularda da bilgi sağladı. Örneğin, 65 yaş ve üzeri yaşlıların yüzde 40,6'sının komşularıyla her gün görüştüğü, yüzde 51,4'ünün hiçbir zaman egzersiz veya spor yapmadığı ve yüzde 52,7'sinin akıllı cep telefonu kullandığı belirlendi.

Bu kapsamlı araştırma, Türkiye'nin yaşlı nüfus profili ve yaşlılara yönelik politikaların belirlenmesinde önemli bir kaynak teşkil etmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Araştırma Türkiye İstatistik Kurumu Yaşlı Türkiye