İSTANBUL'DA ENFLASYON EN YÜKSEK SEVİYEDE

TAKİP ET

İstanbul Ticaret Odası'nın yayımladığı rapora göre, İstanbul'da mart ayında perakende fiyatlar yüzde 3,93, toptan fiyatlar ise yüzde 3,78 oranında artış gösterdi. Bu artışlar, son bir yılda en yüksek seviyede gerçekleşen enflasyon oranlarına işaret etmektedir.

İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi'nde yaşanan bu artışlar, yıllık bazda da önemli seviyelerde gerçekleşti. Yıllık bazda perakende fiyatlarda yüzde 78,25, toptan fiyatlarda ise yüzde 63,21 oranında artış yaşandı.

Sektörel bazda değerlendirildiğinde ise, mart ayında perakende fiyat artışlarının giyim harcamalarında yüzde 8,96, diğer harcamalarda yüzde 8,66, ev eşyası harcamalarında yüzde 6,01, konut harcamalarında yüzde 3,90, gıda harcamalarında yüzde 3,62, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 3,05, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 1,06, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında ise yüzde 0,20 artış yaşandığı görüldü.

Toptan fiyatlarda ise madenler grubunda yüzde 7,85, gıda maddeleri grubunda yüzde 5,20, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 3,30, kimyevi maddeler grubunda yüzde 2,65, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 0,83 ve yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,43 oranında artış görüldü. Mensucat grubunda ise herhangi bir değişim gözlenmedi.

İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi Enflasyon