KAMUDA DOKTOR AÇIĞI CAN SIKIYOR

TAKİP ET

Sağlık sektöründe artan şiddet olayları ve kötü çalışma koşulları, hekimleri kamuda tutmada güçlükler yaşanmasına neden oluyor.

Hekim Krizi Devam Ediyor: Kamuda Kadrolar Boş Kalıyor

Cumhuriyet gazetesinden Merve Kılıç'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı tarafından açılan kadrolar 1.5 yıldır boş durumda.

2023 yılı boyunca 3 kez açıktan atama yapıldı ve 2024 yılında da bir kez açıktan atama kurası gerçekleştirildi. Ancak, bu 4 atamada toplam 9 bin 575 kadrodan sadece 2 bin 526'sı tercih edildi.

10'dan Fazla Branş Tercih Edilmedi

Açılan kadrolar incelendiğinde, çocuk acil, çocuk alerjisi, çocuk hematolojisi, çocuk metabolizma hastalıkları, çocuk ürolojisi, el cerrahisi, hava ve uzay hekimliği, iş ve meslek hastalıkları, sitopatoloji, temel immünoloji, tıbbi ekoloji, hidroklimatoloji ve tıbbi mikoloji gibi branşlardan hiçbirinin tercih edilmediği görülüyor.

Doluluk Oranları Endişe Verici

27 farklı branş için yapılan atamalarda doluluk oranları yüzde 10'un altında kaldı. Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi için açılan 110 kadrodan sadece 4'ü tercih edilirken, gastroenteroloji için açılan 93 kadrodan ise sadece 9'u doldu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, son 1.5 yılda yapılan atamalarda Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Kırşehir, Muş, Bayburt, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis gibi illerin hiç tercih edilmediğine dikkat çekti. Yalçınkaya, "Bazı illerimizde bazı branşlarda maalesef kamusal hizmet sunulamıyor" şeklinde konuştu.

Hekim Kadro Sağlık Bakanlığı