MARMARA'DA TEKİRDAĞ SEGMENTİ'NE DİKKAT!

TAKİP ET

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu ve Geomatik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara Denizi'ndeki deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kutoğlu'dan Marmara Depremi İle İlgili Uyarı: "4 Kol Birden Kırılırsa..."

Kutoğlu, Türkiye'nin yer kabuğu hareketleri haritasını elde ettikleri afet radar uydularıyla analiz ettiklerini ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği bölgelerdeki renk farklılıklarının farklı hareket hızlarından kaynaklandığını belirtti.

"Marmara Denizi'nin doğu ve batı yakasında aynı hızda bir enerji birikimi olduğunu görüyoruz" diyen Prof. Dr. Kutoğlu, "Bu enerji birikimi, Marmara Denizi içinde depreme neden olabilir" dedi.

Kutoğlu, "Marmara'daki en tehlikeli ve kırılmaya en yakın segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Tekirdağ segmentinin tek başına kırılması durumunda 7-7.1 büyüklüğünde bir deprem olabilir" diyen Kutoğlu, "Ancak 2 parça aynı anda kırılırsa, bu büyüklük 7.4'e çıkabilir. 3 segmentin kırılması durumunda ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaşanabilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kutoğlu, "Ganos Fayı'nın da kırılması durumunda, 4 kolun aynı anda kırılması halinde 7.8 büyüklüğünde bir depremle karşılaşılabilir" diye uyardı.

Bu değerlendirmeler, Marmara Bölgesi'nde yaşayanların deprem riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor.