MARS'TA ÇARPICI KEŞİF 'YANARDAĞ'

TAKİP ET

Mars'ta keşfedilen bu "gizlenmiş" devasa yanardağ, yaşam belirtileri barındırıyor olabileceği konusunda heyecan verici bir keşif olarak duyuruldu.

ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda bilim insanları, Mars'ta bulunan bu devasa yanardağın keşfi hakkında bilgi verdi. Yanardağın, uzun bir süre boyunca gözlerden uzak kaldığı ve yaklaşık 450 kilometre genişliğinde ve 9 bin 22 metre yüksekliğinde olduğu belirtildi. Tharsis volkanik bölgesinin doğu kısmında bulunan bu yanardağ, uzmanlar tarafından gizli kalmış bir yapı olarak tanımlandı.

Yanardağın tabanına yakın yerlerde tespit edilen buzul tabakası kalıntıları, uzayda yaşam belirtileri araştırmak için bu yanardağın önemli bir keşif haline gelmesini sağlıyor. Dr. Pascal Lee gibi uzmanlar, geçen yıl bir buzul kalıntısı bulunan bölgenin jeolojisini incelediklerinde, devasa ve derin bir yanardağın içinde olduklarını fark ettiklerini belirttiler.

Bu keşifte, NASA'nın "Mariner 9", "Viking 1 ve 2", Mars Global Surveyor, Mars Odyssey ve Mars Reconnaissance Orbiter misyonlarına ek olarak Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express misyonundan elde edilen verilerin kullanıldığı ifade edildi. Bu veriler, Mars'ın derinliklerinde gizlenmiş olan bu devasa yanardağın keşfi ve içinde barındırdığı yaşam belirtileri potansiyeli hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Mars Yanardağ Keşif 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı