MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Bağımsız Akademisyenlerin Oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK'e göre, tüketici fiyatlarındaki değişim martta aylık yüzde 3,16 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon yüzde 68,50'ye yükseldi. ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 5,68, yıllık enflasyonu ise yüzde 124,63 olarak hesapladı.

Geçtiğimiz ayın verilerine göre TÜİK'in açıkladığı rakamlar, beklentilerin altında kaldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hesaplanan İstanbul enflasyonu aylık yüzde 3,93, yıllık yüzde 78,25 olarak gerçekleşirken, Türk-İş'in açıkladığı mutfak enflasyonu ise aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 oldu.

Ana harcama gruplarına bakıldığında, en düşük artış yüzde 50,10 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşirken, en yüksek artış yüzde 104,07 ile eğitimde görüldü. Mart ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41 olarak kaydedildi.

TÜFE'de zam şampiyonu, bir önceki aya göre yüzde 21,30'luk artışla orta öğretim oldu. Kuzu eti yüzde 18,58'lik artışla ikinci sırada yer alırken, dana eti ve kümes hayvanları eti de önemli artışlar gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamada, aylık enflasyonun öngörülere uygun şekilde gerilediğini belirtti. Para politikasındaki sıkılaşmanın talep dengesine katkı sağladığını ifade eden Şimşek, fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar gerekli tüm adımların atılacağını vurguladı.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarını sağlama yolunda önemli adımların atılması bekleniyor.

Mart ayı Enflasyon TÜFE ENAG Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek