MB'DAN BANKALARA RAHATLIK,HALKA SIKINTI

TAKİP ET

Ekonomi yönetimi, krizle mücadelede vatandaş kesimlerine yönelik sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçimlerin hemen ardından beklenen adımı atarak kredi kartı faizlerini yükseltti.

Merkez Kemerini Vatandaşa Sıktı, Bankalarda Gevşetti

Bugünden itibaren geçerli olmak üzere kredi kartlarında azami faiz oranları artırıldı. Asgari ödeme sonrası kalan kısma uygulanan azami akdi faiz oranı, aylık yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e, vergiler dahil edildiğinde yıllık basit yüzde 66,3'e yükseltildi. Ayrıca, kredi kartı gecikme faiz oranı da artırıldı.

TCMB, kasım ayında aldığı kararla kredi kartı faizlerini sabitlemişti ancak seçimlerin ardından artırılması kesin gözüyle bakılıyordu. Bu kararla birlikte, ekonomik belirsizlikler ve seçim sonrası beklentilerle birlikte kredi kartı harcamaları artış göstermişti.

Aynı zamanda, nakit çekimlerde de önemli düzenlemeler yapıldı. TCMB'nin aldığı tedbirlerle bankaların nakit çekim limitleri ve taksit tutarları düşürüldü. Özellikle kredi kartından nakit çekimlerde büyük artışlar görülmesi üzerine bu önlemler alındı.

İhtiyaç kredisi faizlerinde de ciddi artışlar yaşandı. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde yüzde 25 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, geçen bir yıl içinde yüzde 86,15'e yükseldi. Bu durum, vatandaşların kredi kullanımını olumsuz etkileyebilir.

TCMB'nin bir diğer önemli gündem maddesi ise ücretlerin artırılması çağrısı oldu. Banka, enflasyonla mücadele kapsamında asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesini talep etti. Ancak, hükümetin asgari ücrete ara zam yapmayacağı açıklaması, bu talebin karşılık bulup bulmayacağı konusunda belirsizlik yaratıyor.

Diğer yandan, bankaların kârlılıklarını artırmak için alınan önlemler de dikkat çekiyor. TCMB'nin menkul kıymet tesisi uygulamasını azaltma kararı, bankaların kârlılığını artırmayı hedefliyor. Bu karar, bankaların maliyetlerini azaltarak ekonomik dengenin sağlanmasına yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası vatandaş banka