MÜKEMMEL HASTANENİN HARİKA İNSANLARI

TAKİP ET

Bir çok konuda atağa kalkan ülkemize yapılan en güzel hizmetlerden birisi sağlıkta gerçekleştirilen devrim niteliğindeki eserlerdir kuşkusuz.

MÜKEMMEL HASTANENİN HARİKA İNSANLARI

Yurda kazandırılan Şehir Hastaneleri kendi alanlarında öyle tarih yazıyor ki, başarılarına atılmak istenen çamurlar canla başla hizmet veren bu kurumlara zerre etki edemiyor.

İNANAN İNSAN SAYISI AZDI

3 yıl önce düzenlenen muhteşem açılışla hizmete giren Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin kısa zamanda bu denli büyük ve başarılı hizmetlere imza atacağına belki de projeyi yapanlar dahil hiç kimse inanmıyordu.

Şehr-i Tekirdağ’ın en tepe noktasında 114 bin metrekare üzerine inşa edilen toplam 605 yatak kapasiteli Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi kısa zamanda kurulu bulunduğu Tekirdağ’da Yunanistan ve Bulgaristan’ın da içinde olduğu Balkan ülkelerinin tamamını kapsayan çok geniş bir coğrafyaya hizmet sunuyor.

Bu yetmedi, hergeçen gün çıtayı biraz daha yükselterek son 3 yılda Kanada’dan Dubai’ye dünyaca tanınan hastane olup çıktı Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi.

YAZAMADIKLARIMIZI YAZIYORUZ

Bundan önceki inceleme yazımızda hastaneyi yüzeysel olarak tanıtmış ve uluslararası arenada elde ettiği başarısının altında yatan nedenleri yazmaya fırsat bulamamıştık.

Bugünkü yazımızda ise 3 yıl gibi kısa bir sürede 30 yılda elde edilmesi güç bir başarıya nasıl ulaşıldığını ele alacak, hastaneyi hastane yapan kahramanları sizler için mercek altına alacağız.

Hastanenin bu denli şöhretli olmasının yegane sebebi 38’inde genç bir başhekim ve ekibinin 3 yıl önce koydukları hedeflere çok çalışarak ulaşmalarının öyküsüdür bugünkü okuyacaklarınız.

1800 personelin görev yaptığı Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi kendi gurubundan hastanelerin yanında biraz küçük gibi kalsa da hizmet verdiği Tekirdağ’ın kuşkusuz en büyük hastanesi…

İŞTE BAŞARININ MİMARI

Bir ilçe hastanesinin başhekimliğinden Şehir Hastanesi başhekimliğine getirilmiş bir genç Op Dr Lütfi Çağatay Onar.

Görev yaptığı hastanelerde hizmetleriyle halkın, başarılarıyla mensubu olduğu bakanlığın gözdesi haline gelen Başhekim Onar, kendi gibi cevval ekibiyle son 3 yıldır başında bulunduğu Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nde tarih yazıyor.

Bin 800 personele sahip hastanede 164 hekim, 650 ebe ve hemşireye ağabeylik, kardeşlik yapan Op Dr Lütfi Çağatay Onar, kurumunda hastalarının olduğu kadar çalışanlarının da çok sevdiği isim olmuş çok kısa zamanda.

Gün boyu gerek makamında, gerekse hastane içinde gülümseyen yüzüyle görev yapan Başhekim Onar için hastaları bakın neler diyor:

“- Yüzüne bakanın yüzde 40 şifa bulduğu bir başhekim. Elinin değdiği her tende şifa, gözleriyle baktığı her yüzde huzur ve mutluluk oluşuyor adeta”

BAŞARILI BAŞHEKİMİN BAŞARILI YÖNETİM EKİBİ

Bir cümleyle işte böyle diyor hastaları Başhekim Onar için. 605 yataklı hastanesinde her gün düzenli olarak hastalarını ziyaret ediyor, hal, hatırlarını, bir isteklerinin olup olmadığını soruyor. Sahibi olduğu makamıyla değil, mesleği ile yaşayan bir genç başhekim Op Dr Lütfi Çağatay Onar.

Onar, başhekimlik görevine getirildiğinde işe önce idari kadroyu oluşturmakla başladı. Şüheda Alpsoy, Dr. Büşra Köklü, Dr. Nazlı Karagözdere, Esra Yılmaz, Dr. Kıvanç Taş, Dr. Fatih Fariz, Dr. Duygu Kocatürk, Dr. Bilge Sertel Tüfekci, Başhekim Onar’ın yönetim kadrosunda görev verdiği isimler oldu.

Saat gibi işleyecek bir sistemin belki de en önemli ve hayati kısmı inşa edilmişti. Şimdi geriye personeli oluşturmak kalmıştı. Öyle bir personel olmalıydı ki, gelen her hasta sağlığına kavuşabilmeli, ölümle yaşam arasında köprü vazifesi yapacak olan hastanenin hastaları ecele yem etmeyeceği güvenilir ve inanılır bir hastane olmalıydı.

ÖYLE BİR KADRO KURDU Kİ, ŞİMDİ ONLARI DÜNYA KONUŞUYOR

Şimdi sırada cana can katacak hekim ve hemşirelerden oluşan personel kadrosunu oluşturmak vardı. İnce eleyip sık dokuyan yapısıyla tanınan Başhekim Onar hastalara hizmet verecek poliklinikleri öyle isimlerle donattı ki, yapılan muayene ve tedavilerin şöhreti çok kısa zamanda Tekirdağ dışındaki illerde konuşulmaya başlandı. Hastanenin ve doktorlarının ortaya koydukları başarılara ilişkin söylentiler önce İstanbul gibi bir dünya başkentinde kabul gördü.

Söylentilerin İstanbul’da duyulmasına sınır ötesi ülkelerin tepkisiz kalması mümkün müydü? Elbette hayır!

ULUSLARARASI ARENADA TÜRKİYE’NİN GURURU HASTANE

Yurt dışına taşan söylentiler üzerine Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Bosna Hersek’ten hastalar akın akın gelmeye başladı. Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi saydığımız bu ülkelerin hastaları için umut da son duraktı artık.

Hatta bir çoğu ‘senin için yapılabilecek bir şey yok’ denilen hastalardı. Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’ne gelenler ülkelerindeki doktorların moral yıkıcı bu sözleri yüzünden yarı ölü gibi geliyor, o halet-i ruhiye içindeki hastalar geldikleri yada getirildikleri Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’ne yaşamlarındaki son umut gözüyle bakıyorlardı.

İşte tam bu noktada Başhekim Op Dr Lütfi Çağatay Onar ile birbirinden bilgili ve başarılı hekimleri devreye giriyor, gelen hastanın hastalığının durumuna bakılmaksızın hemen muayene ve tedavisine başlanıyordu.

Özellikle yurt dışından gelen hastaların bir çoğu ülkelerinde doktorlarının “Senin için yaşam buraya kadar” dedikleri türden hastalardı. Fakat yabancı hekimlerin hastaları için verdikleri hükmün resmen bozulduğu Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi, herşeye sıfırdan başlıyor ve yabancı ülke hekimlerinin yaptığı her çalışma Op Dr Lütfi Çağatay Onar tarafından sıfırlanıyor, hekimlerine “- Hastanemize gelmiş, getirilmiş her hastayı sanki ilk kez bize başvuruyormuş gibi karşılayacaksınız. Bizden önce yapılanları dikkate almayacak, o hastaya hastalığının tedavisine sıfırdan başlanıyormuş duygusunu yaşatacaksınız” diyordu.

MUCİZE DOKTORLAR HASTANESİ

Hastaneye getirilen çok sayıda ağır durumdaki insanlar işte bu genç başhekimin meslek felsefesi sayesinde bir süre sonra sağlıklarına kavuşuyor, yaşadıklarına ve yaşatıldıklarına inanamayan hastalar, sedye ile girdikleri hastanenin kapısından çıkarken kendilerini hayata döndüren bu ekip ve hastane için Miracle Doctors Hospital yani ‘Mucize doktorlar Hastanesi’ diyorlardı.

Op Dr Lütfi Çağatay Onar’ın başhekimliğini yaptığı Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi, ölüm oranının en düşük olduğu hastane olarak biliniyor. Düşükte olsa bunların da bir çoğunun hastaneye getirilirken yolda can veren ve hastaneye ölü duhul etmiş vatandaşlar ile silahla intihar ya da vurulma gibi adli olaylar neticesi gerçekleşmiş ölümler olduğu biliniyor.

Bir de yaşlılığa bağlı ölümler var ki, O’nun zaten çaresi yok. Yapılabilecek bir şey ‘hiç yok!’

TARİH YAZAN BİR SERVİS ‘KVC’

Doğru teşhis koyan poliklinikler, bilgisayar destekli ameliyathaneler ve ameliyat sonrası süper hemşireler gözetiminde bakımların yapıldığı servislerin kendilerinden başka rakipleri yok.

Biz sizler için kısa adı KVC olan Kardiyo Vasküler Cerrahi (Kalp Damar Cerrahisi) Servisi’ni mercek altına aldık.

Neler mi yazacağız? Gönlümüz bu servis için çok şey yazmaktan yana ancak sayfamızın kapasitesi belli. Yazabildiğimiz kadarını yazacağız, yazamadıklarımızı ise başka bir zaman kaleme alarak bu servisi ve hemşirelerini anlatmayı tamamlayacağız.

Kısa adı KVC olan Kardiyo Vasküler Cerrahi Servisi, Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin en kritik servislerinden biri olarak biliniyor.

En ağır durumdaki hastaların tedavi gördükleri servistir KVC. Sorumluluğu en ağır servislerden anlayacağınız. Zira bu servise gönderilen insanlar yaşamla ölüm arasındaki ince ve kırmızı çizginin hastalarıdır bir anlamda. Yani başka hastanelerin KVC servisleri morglarla dirsek temas yaşarken, Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin KVC Servisi’nde yatan hastaların ölüme giden yolları kapalıdır genelde.

Bir tek yaşlılığa bağlı organ yetmezliği hastalığı karşısında çaresizdirler. Buna ise yapacakları bir şey yok. En son ana kadar hastaya hayatının belki de en güzel günlerini, saatlerini yaşatmak için ellerinden geleni yapan doktor ve hemşireler bu durumdaki yaşlı hastalara ilginin, sevginin ve saygının ağababasını gösterir ve veda anına kadar onlara öz evlatlarından göremedikleri huzuru, mutluluğu yaşatır ve hissettirirler.

DOĞUM GÜNÜ TARİHLERİNİ DEĞİŞTİREN SERVİS

Beyin, kalp, karaciğer, şeker başta olmak üzere insan hayatının en tehlikeli hastalıklarına yakalanmış hastalar bu serviste görev yapan doktor ve beyaz meleklerin süper bakımları, kusursuz tedavileri sayesinde yeniden dünyaya gelmiş olmalarının derin hazzını yaşarlar.

Hatta içlerinden bazıları “Bu ameliyatla birlikte doğum günümün tarihini değiştiriyorum. Çünkü ameliyat öncesine kadar umudumun olmadığı bir hastalığın pençesindeydim. Yapılan bu ameliyatla yeniden hayata döndürüldüm. Başka bir hastanede olsaydım biliyorum ki ölürdüm. Buraya gelirken hayata ve yaşama dair en ufak bir umudum yoktu. Bu servise getirildikten, doktorlarımızı ve hemşirelerimizi tanıdıktan sonra içimde bir umut yeşerdi. Son 1 yıldır herkesin ‘ölecek’ dediği hastaydım. Bu hastaneye gelince ilk inandırıldığım ölmeyecek olmam oldu.  Yaşayacağıma inandırdılar. Hal böyle olunca servis personeli haklı çıktı ve ben gerçekten iyileştim, sağlığıma kavuştum. Bugünümü ‘Doğum Günüm’ ilan etmeyeyim de kim etsin?” diyecek kadar ileriye gidenler var.

Başhekim Onar’ın hastanesindeki her yataklı servisi olduğu gibi KVC’da da her biri bir oya, bir dantel güzelliğinde çok özel ve harika bir personeli var. Hepsi kendi alanında çok iyi yetişmiş gençlerden oluşuyor. Bu kadar mükemmel hemşirenin bir araya getirilip KVC gibi bir serviste görevlendirilmelerinin mimarı elbette yine Başhekim Onar’ın kendisi.

KVC’nin başarılı beyaz meleklerinin başında şef hemşire Aslı Özdemir var. Deneyimli şefin birlikte çalıştığı arkadaşları ise en az O’nun kadar özverili, çalışkan ve bilgili çocuklar. Mesleğin en’lerini bulup, bir araya getirip KVC gibi kritik bir serviste görevlendirmek her babayiğidin harcı olmasa gerek. O yüzden Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin başarılı başhekimi Op Dr Lütfi Çağatay Onar için ne söylense az.

Genç başhekim Onar’a baktıkça bir zamanların başarılı sağlık bakanı Dr Yıldırım Aktuna aklıma geliyor. Aktuna’da iyi ve başarılı bir başhekimdi. Önce Bakırköy’ün belediye başkanı oldu. Ardından milletvekili seçilip ülkemizin başarılı hizmet ve projelerine imza atmış en çalışkan, üretken sağlık bakanlarından olup adını Türk siyasi tarihine yazdırmayı başardı. Başhekim Onar’a baktıkça rahmetli Aktuna’yı görüyor ve Aktuna’ya yazılan kader neden Onar’a da yazılmasın diyorum?

BUNLARDA İDARİ MELEKLER

Hastanede sadece görevlerini başarıyla yapan doktor ve hemşireler yok kuşkusuz. İdari personel içinde iki melek var ki bunlardan biri Mehmet Yıldırım, diğeri Semiha Taşdan. Servisin temizliğinden sorumlu olmalarının yanında hastalarla olan diyalogları görülmeye değer. Her ikisi de yılların verdiği tecrübelerle hastaların sevgilisi olmuş, tatlı dilleri ve mükemmel yaklaşımlarıyla hastalara verdikleri moral ve motivasyonla KVC’nin gülleri olup çıkmışlar.

Tekirdağ Dr Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi Op Dr Lütfi Çağatay Onar Kardiyo Vasküler Cerrahi KVC şef hemşire Aslı Özdemir Şüheda Alpsoy Dr. Büşra Köklü Dr. Nazlı Karagözdere Esra Yılmaz Dr. Kıvanç Taş Dr. Fatih Fariz Dr. Duygu Kocatürk Dr. Bilge Dr. B