MÜZAKERELER ÇÖKMÜŞ DEĞİL

TAKİP ET

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jacob J. Lew, Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında yürütülen esir takası için yapılan dolaylı görüşmelerin "çökmediğini" açıkladı.

Büyükelçi Lew, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta yaptığı değerlendirmede, esir takası müzakerelerinin devam ettiğini belirterek, "Hâlâ konuşuyoruz. Hâlâ temaslar var" ifadesini kullandı. Müzakerelerin ne zaman sonuçlanacağı konusunda bir bilgi veremeyen Lew, Gazze'de ramazan ayı öncesinde bir mutabakata varılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Lew, Hamas'ın elindeki rehinelerin güvenliği konusunda iyimser olmanın zorlaştığını belirtirken, olası bir mutabakatın bölgeye önemli faydalar sağlayabileceğini söyledi. Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi için Filistin devletinin kurulması niyetinin ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Mısır'ın Kahire şehrinde 3 Mart'ta başlayan müzakerelerde, Mısır, Katar, Hamas ve ABD temsilcileri yer almıştı. Hamas, müzakerelerin devam ettiğini açıklarken, heyetin liderlerinin danışmak üzere Kahire'den ayrıldığı, ancak görüşmelerin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmaya yönelik çabaların devam ettiği belirtildi.