RUSLAR ANTALYA'YI TERKEDİYOR

TAKİP ET

Antalya, 2022'de savaştan kaçan Rusların yoğun göçüyle kiralık ve satılık konut piyasasında Türkiye'nin zirvesine çıkmıştı. Ancak, Rus göçünün tersine dönmesiyle birlikte Antalya, Şubat 2024'te bu listede son sıralara geriledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının şubat raporunda, Antalya'ya dair çarpıcı detaylar yer aldı.

Rapora göre, 2022'de Rusya'daki savaştan kaçan Rusların yoğun göçüyle Antalya'da kiralık konut talebinde büyük artışlar yaşanmıştı. Ancak, Rus göçünün tersine dönmesiyle kiralarda sert bir düşüş yaşandı.

TÜİK verilerine göre, 2022'de 152 bin Rus vatandaşı Türkiye'ye yerleşirken, bir yıl sonra 122 bini Türkiye'yi terk etti. Bu durum, Nisan 2022'de Antalya'da kiralarda yaşanan yüzde 329,3'lük astronomik yıllık artış oranının, Rus göçünün tersine dönmesiyle Mayıs 2023 ile Şubat 2024 arasında yüzde 25'e kadar düşmesine neden oldu.

Özellikle Antalya ilinin çeperlerinde konumlanan az nüfuslu ve düşük kiralara sahip ilçelerde fiyatlar, merkezde ve sahillerde konumlanan yüksek kiralı ilçelere kıyasla daha hızlı artış gösterdi. Bu dönemde fiyatlar en fazla Manavgat, Kumluca, Korkuteli, Finike ve Kepez gibi ilçelerde yükseldi.

Rus göçünün etkisiyle artan talep, yerli halkı daha önce düşük kira fiyatlarına sahip olan bu ilçelere yönlendirerek fiyatları büyük ölçüde artırdı.

Buna karşılık, Rusların tercih ettiği ve yüksek kira fiyatlarına sahip olan ilçelerde kira artışları, göçün tersine dönmesiyle birlikte nispeten ılımlı kaldı.

Antalya'da yaşanan bu değişim, kiralık ve satılık konut piyasasında Rus göçünün etkilerini açıkça ortaya koydu ve il genelindeki kira ve satış fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşandı.

Antalya Ruslar Tatil Turizm Turist