RUSYA'DA SEKS PARTİLERİNE POLİS BASKINI

TAKİP ET

Rusya'da son aylarda seks temalı en az 6 partiye polis baskını yapılması, ülkede tartışmalara neden oldu.

Rusya'da 'Seks Partisi' Tartışması: Polis Art Arda Baskın Yaptı

BBC Rusça Servisi'nin haberine göre, Rus yetkililer, Kasım ayında Yüksek Mahkeme'nin LGBT hareketini "aşırılık yanlısı ideoloji" olarak tanımlamasının ardından seks partilerini hedef almaya başladı.

Rusya'nın farklı bölgelerinde halka açık ve özel seks temalı partilere yapılan baskılar, LGBT topluluğuyla hiçbir bağlantısı olmayan etkinlikleri de kapsıyor. Özellikle başkent Moskova'nın 1500 kilometre doğusundaki Yekaterinburg kentinde, katılımcıların kimliklerini gizlemek için kar maskesi taktığı "Blue Velvet" adlı seks temalı bir partinin yapıldığı gece kulübüne yapılan baskın, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Partinin organizatörleri, en az 50 polisin katıldığı baskında bazılarının Federal Güvenlik Teşkilatı üyeleri olduğunu belirtti.

Rus yetkililerin LGBT hareketine yönelik baskıları, Temmuz 2023'te parlamento tarafından cinsiyet değiştirmeyi yasaklayan bir yasa çıkartılması ve Kasım ayında Yüksek Mahkeme'nin LGBT hareketini "aşırılık yanlısı ideoloji" olarak tanımlamasıyla daha da arttı. Rusya'da LGBT hareketini desteklemek 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilen bir suç olarak kabul ediliyor.

Bu baskılar, sosyal medya fenomeni ve TV sunucusu Anastasiya Ivleeva'nın bir doğum günü partisine davetlilerin "neredeyse çıplak" gelmelerini istemesiyle daha da şiddetlendi.

Partiye katılanlar arasında ünlüler de bulunuyordu. Ancak etkinlik fotoğrafları, birçok kişi arasında öfkeye neden oldu. Rapçi Vacio, cinsel organında çorap giydiği için 200 bin ruble (2 bin 154 dolar) para cezasına çarptırıldı.

Ivleeva ise partiyi organize ettiği için 100 bin ruble (Bin 77 dolar) para cezasına çarptırıldı. Bu olaylar, parti organizatörleri arasında endişe ve iptallerle sonuçlanan tepkilere neden oldu. Moskova'daki LGBT toplulukları arasında popüler olan bazı partiler, Rusya'daki tüm etkinliklerini iptal ettiğini duyurdu.

Bu baskılar ve kamuoyu önünde yapılan ayıplamalar, seks partisi organizatörlerini endişelendirirken, Rusya'da LGBT topluluğunun ve cinsel özgürlüğünün geleceği hakkında da derin tartışmalara yol açıyor.

Seks Partisi Rusya polis baskını LGBT