SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINA DİKKAT!

TAKİP ET

Sermaye piyasalarındaki gelişmeler ve teknolojik ilerlemelerle birlikte finansal okuryazarlık önem kazanırken, uzmanlar sosyal medya platformlarının yatırımcıları spekülatif davranışlara sürükleyebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Ekşi, finansal okuryazarlığın artması için bilgi düzeyinin yüksek olmasının zorunlu olmadığını belirtiyor. Son yıllarda bireysel yatırımcıların varlıklarını borsa ve kripto paralarda değerlendirmeye yönelmesi, finansal farkındalığın artmasına neden olmuştur.

Ancak, Z kuşağı olarak adlandırılan 18-25 yaş arası gençlerin dörtte birinin borsaya yöneldiği, bu gençlerin sadece üçte birinin finansal bilgiye sahip olduğu ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Ekşi, sosyal medyanın gençler üzerinde etkili olduğunu ve bu etkinin riskleri artırabileceğini vurgulayarak, sadece sosyal medyaya güvenerek finansal kararlar almanın riskli olabileceğini belirtiyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nigar Taşpınar da sosyal medyanın olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Taşpınar, sosyal medya platformlarının yatırımcıları spekülatif davranışlara sürükleyebileceğini ve popüler trendlere katılma arzusunun bilinçli yatırım kararlarının yerine geçebileceğini belirtiyor.

Uzmanlar, finansal okuryazarlığı artırmak adına akademik çalışmaların önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, herkesin finansal uzman olmadığını unutmamamız gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, sosyal medya üzerinden alınan tavsiyelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar.

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Ekşi finansal okuryazarlık borsa ve kripto paralar Yrd. Doç. Dr. Nigar Taşpınar Sosyal medya platformları