TEK ADAM VE REJİMİ ÇÖKTÜ

TAKİP ET

Yerel yönetimleri belirlemek üzere yapılan seçimlerde, Cumhur İttifakı büyük bir yenilgiye uğradı. İlk sonuçlara göre AKP ve MHP'nin kalesi olarak kabul edilen yerlerde önemli kayıplar yaşandı.

Trakya ve Ege bölgeleri neredeyse tamamen muhalefetin kontrolüne geçti, Karadeniz'de ise iktidar partisi büyük bir gedik verdi.

Özellikle İstanbul'da, Cumhur İttifakı büyük bir hezimete uğradı. 2019'daki seçimde 800 bin olan fark, bu seçimde 1 milyonun üzerine çıktı. İktidarı destekleyen politikalardan bıkan milyonlar, AKP ve MHP'ye sırtlarını döndü. Büyükşehirlerde ve beklenmedik bölgelerde bile toplumsal muhalefet büyük bir etki yarattı.

Seçim sürecinde ekonomik kriz, yoksulluk ve geçim sıkıntısı ön planda tutuldu ve muhalefetin bu stratejisi karşılık buldu. İktidarın kara propagandası ve seçim yolsuzlukları halkın desteğini sağlamadı. AKP kaybederken, CHP Türkiye genelinde %37 oy oranıyla birinci parti oldu.

Seçimin bir diğer önemli sonucu, ülkeyi karanlığa sürükleyen gericiliğe karşı halkın aydınlığı tercih etmesiydi. Yapılan hukuksuzluklara da halk büyük bir itirazda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin güçler ayrılığı dengesini yok ettiği, Meclis'i işlevsiz hale getirdiği ve yargı bağımsızlığını ortadan kaldırdığı ifade edildi. Bu sistemle birlikte, tüm karar alma mekanizmasını tek bir kişinin eline verme girişimi de halk tarafından reddedildi.

MHP'nin de kayıplar yaşadığı, lideri Devlet Bahçeli'nin 28 Mayıs seçimlerinden sonra çizgisini değiştirerek muhalefete yüklenmeye başladığı belirtildi. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının da seçim sonuçlarına etkisi oldu.

Seçim sonucunda, kadınlar ve gençlerin kazandığı, emeklilerin ve rantçıların ise kaybettiği ifade edildi. Halkın verdiği mesajın, ülkede yaşanan çürümeye ve yolsuzluklara karşı da bir itiraz olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Cumhur İttifakı Çöküş