ÜLKENİN YARISI BANKALARA BORÇLU

TAKİP ET

Türkiye'de bireysel kredi borcu bulunan vatandaşların sayısı, 85 milyon nüfuslu ülkede 40 milyonu aşarak ciddi bir boyuta ulaştı.

Borç Miktarı 3 Trilyon Lirayı Aştı

CHP'nin haftalık ekonomi raporuna göre, bankalara ve diğer tüketici finansman kuruluşlarına bireysel kredi borcu olan vatandaşların sayısı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 739 bin kişi artarak 40 milyon 30 bine yükseldi. Bankalara kredi kartı borcu bulunan vatandaşların sayısı 2 milyon 636 bin kişi artarak 36 milyon 825'e, kredili mevduat borcu bulunanların sayısı ise 1 milyon 297 bin kişi artarak 28 milyon 865'e çıktı.

Raporda, Merkez Bankası'nın kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faiz oranlarını aylık yüzde 5'e kadar artırma yetkisi verildiği ve tüketici kredisi faizlerinin yükseldiği vurgulanarak, tüketicilerin bankalara olan borçlarının yılın başından bu yana 245 milyar lira arttığı belirtildi. Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 8-15 Mart haftasında 2 trilyon 973 milyar liraya ulaştığı ifade edildi. Bu dönemde bireysel kredi borçlarının 1 trilyon 642 milyar lira, kredi kartı borçlarının ise 1 trilyon 330 milyar lira olduğu bildirildi.

CHP raporuna göre, bankaların icra takibine aldığı alacakların tutarı 54.6 milyar liraya yükseldi. Batık tüketici kredilerinde ise yılbaşından bu yana 9.3 milyar liralık bir artış gözlendi. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı olduğu belirtilen raporda, vatandaşların faiz ve icra masrafları hariç, 86 milyar liraya yakın icralık borcu bulunduğu ifade edildi.

Banka Borç chp