YAKIN AKRABALAR VE MEMLEKET

TAKİP ET

Bayram tatili yaklaşırken, büyük şehirlerden memleketlerine gidenlerin sayısında artış yaşanıyor.

Her yıl yapılan anketlere göre, tatillerini genellikle memleketlerinde veya akraba evlerinde geçirmeyi tercih eden insanlar, bu bayramda da benzer bir tercih yapacak gibi görünüyor. Büyük otogarlarda yaşanan yoğunlukların büyük bir kısmını memleketlerine gidenler oluşturuyor. Deniz sezonunun henüz açılmamış olmasına rağmen, küçük bir kesim ise Kapadokya, kültür turları gibi destinasyonlara yöneliyor.

Ancak tatil masrafları oldukça yüksek. Özellikle emekliler için, tatilin hayal olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Ulaşım, konaklama, yeme içme gibi masrafların toplamı, emekli bir çift için oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor. Asgari ücretli bir çiftin ise tüm maaşlarını tatil için harcaması bile yeterli olmuyor.

Konaklama konusunda da durum pek iç açıcı değil. Didim, Kuşadası, Muğla gibi turistik bölgelerde 4 kişilik bir ailenin tatil yapabilmesi için oldukça yüksek miktarlarda ödeme yapması gerekiyor. Üstelik yaz sezonu fiyatları henüz uygulanmamışken bile tatil maliyetleri oldukça yüksek.

Birçok insan, otellere gitmek yerine tanıdıklarının, akrabalarının veya ikinci konutlarının bulunduğu yerlere yöneliyor. Bu durum otellerde doluluk oranlarını düşürüyor. Ancak otel sektörü de zorlu bir dönemden geçiyor. Fiyat artışları ve maliyet yükü, tatilcilere yansıyan yüksek fiyatlarla kendini gösteriyor.

Turizm sektörü, geçen yıla kıyasla erken rezervasyonlarda artış yaşansa da, fiyat artışları ve maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Gelecek dönemde uçaklardaki boşlukları doldurmak ve uygun fiyatlarla tatilcilere hitap etmek için sektörün çeşitli önlemler alması gerekiyor.

akraba bayram tatili memleket