YÜKSEK FAİZ VE ENFLASYONDA 4 VE 5. SIRADAYIZ

TAKİP ET

İktidarın yönlendirmesiyle 2019'dan bu yana sürdürülen tutarsız faiz politikası sonucunda Türkiye, dünyada yüksek faiz ve enflasyonla öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Ne Söyledilerse Hep Tersi Oldu: Türkiye Dünya Sıralamasında Yüksek Faiz ve Enflasyonla 4. ve 5. Sırada

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faize karşı gösterdiği tavizler ve değişken faiz politikaları, sık sık Merkez Bankası başkanlarının görevden alınmasına ve ülkeyi derin bir krize sürüklemeye neden oldu.

Son 8 yılda 6 farklı Merkez Bankası Başkanı göreve gelirken, 5 başkan da görevden alındı. Her başkanın görevden alınması, ya düşük faiz ısrarıyla yüksek enflasyonun sorumlusu olarak gösterilerek ya da enflasyonu kontrol altına almak için devreye alınan yüksek faiz politikasının ardından faiz lobileri işaret edilerek gerçekleşti. Yasal olarak görevi enflasyon hedeflemesi yapmak olan Merkez Bankası başkanlarını görevden alan Erdoğan'ın uygulamaları, ekonomik istikrarsızlığa ve derin bir krize yol açtı.

Özellikle Mart 2021 ile Haziran 2023 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başkanlığını yapan Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresince faiz oranlarının düşmesine rağmen döviz kurlarının kontrol edilemez hale gelmesi ve enflasyonun rekor seviyelere yükselmesi, iktidarın ekonomi politikalarının başarısızlığını gözler önüne serdi.

Faizin Faturasını Vatandaş Ödüyor: İhtiyaç Kredi Faizleri Rekor Seviyede

Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikalarının artmasıyla birlikte, yüksek maliyetle borçlanan bankalar ihtiyaç kredisi faizlerini önemli ölçüde artırdı. Geçtiğimiz hafta ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 76'ya yükselerek son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, düşen alım gücü karşısında borçlanarak geçinmeye çalışan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Örneğin, 10 bin liralık 12 ay vadeli bir ihtiyaç kredisinin geri ödemesi 16.832 liraya ulaşırken, yıllık bileşik maliyeti yüzde 187.58'e kadar çıkıyor.

Erdoğan'ın Önceki Sözleri ve Gerçeklik Arasındaki Fark

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 21 Nisan 2023'te İstanbul'da yaptığı mitingdeki açıklamalarıyla bugünkü gerçeklik arasında ciddi bir fark bulunuyor. Erdoğan, o dönemde "Türkiye'de faiz düşecek, enflasyon da faizle beraber düşecek" ifadelerini kullanmıştı. Ancak bugün Türkiye, yüksek faiz ve enflasyonla mücadelede dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Enflasyon oranı yüzde 67.07'ye yükselirken, faiz oranı yüzde 50 düzeyine çıkmış durumda.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Şahap Kavcıoğlu